Ommelandvaart met Kamper Kogge

Een Ommelandvaart maken. Dat prijkt al jarenlang bovenaan de wensenlijst van de Kamper Kogge. In februari kwam met de IJsselkogge zes eeuwen aan maritieme geschiedenis boven water. In mei is het zover en laat de Zwarte Dame uit Kampen, de enige varende kogge van Nederland, historie en Hanzetijd herleven door het eeuwenoude zog van haar middeleeuwse voorgangers te volgen.

In het verleden en ook nu nog geldt deze overzeese handelsroute vanuit de Lage Landen om Denemarken heen naar de Oostzeelanden niet bepaald als een pleziertochtje. De vorige poging die de Kamper Kogge ondernam (in 2004) moest vanwege barre weersomstandigheden en uitputting van de bemanning voortijdig worden afgebroken.
En nu wacht de herkansing.
Het schip is in de maanden daarvoor met man en macht in tiptop conditie gebracht en de bemanning heeft zich grondig voorbereid.
Op 6 mei 2016 begint de Zwarte Dame aan haar roemruchte vaartocht uit de Hanzetijd. Bestemming: het Duitse Lübeck, waar zij is uitgenodigd voor een groot

Hanzefestival, van 20 tot en met 22 mei. Maar door flink tegenwerkende weersomstandigheden ligt de Kogge noodgedwongen een week lang verwaaid op Terschelling en moet, om op tijd in Lübeck te zijn, uitwijken naar de route via het Kielerkanaal. Donderdag 19 mei wordt Lübeck bereikt en maandag 23 mei onderneemt de bemanning een nieuwe poging om  - wederom zoveel mogelijk ‘op zeil’ - de tocht om de Noord te volbrengen. De circa 650 mijl lange route voert de Kamper Kogge dan eerst over de Oostzee naar het noorden, waarna de Kogge de noordelijkste stad van Denemarken, Skagen, rondt. Daar, bij de 58ste breedtegraad, buigt zij naar het westen en kiest een zuidelijke koers over de Noordzee, naar Helgoland en daarna de Waddeneilanden.
Voor het eerst in meer dan vijf eeuwen is een koggeschip 'om de Noord' gezeild. Op 4 juni keert de Kamper Kogge terug in haar thuishaven. Missie geslaagd!

www.kamperkogge.nl/

LIJST - VORIG ITEM - VOLGEND ITEM

 
 
secretariaat
Schippersgracht 9
1011 TS Amsterdam